kolagen naturalny w proszku
Porady

Jak zwiększyć ilość minerałów i witamin w organizmie?

Aby człowiek mógł określić się, jako w pełni zdrowy musi posiadać w swoim ciele wszystkie zdrowe organy. Jak również posiadać zdrową psychikę. Każda choroba, a także niedobór witamin i minerałów sprawia, że nie ma już mowy o pełnym zdrowi.

Aby móc żyć na pełnych obrotach nasz organizm potrzebuje niezbędnych witamin i pierwiastków chemicznych. Najwięcej cennych wartości posiadają warzywa i owoce, oraz ryby i owoce morza. Dlatego dbając o swoje zdrowie każdego dnia należy zjeść przynajmniej pół kilograma warzyw i owoców. To wcale nie jest dużo. Dlatego najlepiej zjeść ich znacznie więcej. Konsumpcja warzyw i owoców jest bardzo ważna w ciągu całego roku, a zwłaszcza zimą.

premium collagen 5000

Jakich potrzebujemy minerałów ?

Wszystkich minerałów dostarczają nam warzywa, owoce, jak również inne produkty żywnościowe.
Nasz organizm do życia potrzebuje różnych minerałów, jak magnez, żelazo, wapń, potas, mangan, fosfor, selen, cynk, chrom, jod, fluor.

  • magnez
    Magnez posiada wpływ na na procesy energetyczne we wszystkich organach i tkankach, jak serce, mięśnie, układ nerwowy. Dotlenia serce, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze krwi, mobilizuje układ nerwowy do działania, w cukrzycy zapobiega powikłaniom. A także ma pozytywny wpływ na układ rozrodczy, zapobiega zatruciu ciążowemu i poronieniu, zapobiega niedorozwojowi płodu i przedwczesnemu porodowi. Jak również zmniejsza męczące objawy związane z menopauzą
  • żelazo
    Żelazo to niezbędny minerał dla każdego, a zwłaszcza dla kobiet w ciąży, dzieci i osób będących wegetarianami. Stanowi składnik białek, zaopatruje organizm w tlen, wpływa na procesy metaboliczne, wspomaga usuwanie substancji toksycznych z organizmu, wpływa na odporność komórkową.
  • wapń
    Wapń odgrywa bardzo ważną rolę w tworzeniu kości i zębów. Bierze udział w skurczach serca i mięśni, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, wpływa na stabilizacje komórek i zapobiega objawom alergicznym. Obniża również cholesterol, stanowi czynnik krzepnięcia krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
  • potas
    Kontroluje on pracę mięśni, odpowiada za pracę naszego serca, pomaga kontrolować ilość wody w organizmie, stabilizuje ciśnienie krwi, dba o siłę organizmu.
  • mangan
    Mangan uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej i tkanki łącznej. A także uczestniczy w regulacji glukoneogenezy, wpływa na biosyntezę cjolesterolu, na metabolizm insuliny i ogólnie na przemianę materii. Podtrzymuje czynności układu nerwowego, narządów ruchu i czynności gruczołów płciowych. Wspomaga w przypadku niewydolności tętnic, chorobie wieńcowej serca, cukrzycy.
  • fosfor
    Fosfor bierze udział w przemianie materii, wchodzi w skald tkanki kostnej, jest też składnikiem płynów biologicznych.
  • selen
    Selen reguluję pracę tarczycy, zapobiega starzeniu się organizmu, wchodzi w skład mięśnia sercowego, normuje przemianę białek.
  • cynk
    Cynk bierze udział w biosyntezie białka i udział w przekazywaniu informacji genetycznych.
  • chrom
    Chrom reguluje przemianę węglowodanową, oraz reguluje poziom glukozy w organizmie człowieka.
  • jod
    Jod reguluje pracę tarczycy i przysadki.
  • fluor
    Fluor zapobiega osteoporozie, a także bierze udział w procesie tworzenia kości i zębów.

hair care panda

Gdzie znajdziemy witaminy ?

  • Cenną witaminę A znajdziemy w jajach, maśle, wątróbce, marchewce, pomarańczach, grejpfrutach, morelach.
  • Bardzo ważna dla naszego organizmu jest witamina C, którą znajdziemy w owocach cytrusowych, natce pietruszki, brokułach, cebuli, czosnku.
  • Witaminy z grupy B wspomagające nasz układ nerwowy są w produktach pełnoziarnistych, w bananach, awokado, rybach, mięsie, nabiale.
  • Witamina E jest w orzechach, migdałach, oleju słonecznikowym, nabiale, rybach, drobiu, szpinaku, pomidorach, brokułach, papryce.
  • Witamina K jest obecna zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Znajdziemy ją w kapuście, szpinaku, zielonym groszku, marchwi, ziemniakach, selerze, szparagach, ogórku, pomidorach, mięsie, wątróbce, nabiale, jajach.